+306 98117 2700

Каква е тайната на маслиноновото дърво според древните гърци?

Каква е тайната на маслиноновото дърво според древните гърци?

Маслиновото дърво е вечнозелено, стогодишно и даващо плодове. Горещото средиземноморско слънце и меката зима, с чести ситни дъждове, помагат за развитието и плододаването на маслиновите дървета.

Маслиновото дърво има голям живот и запазва своята продуктивност в продължение на векове. Известно е от древността и произходът му вероятно е в Източното Средиземноморие.

Средиземноморието покрива 99% от световното производство на зехтин. Гърция е третата страна в света, произвеждаща зехтин след Испания и Италия.

Според гръцката традиция родина на маслиновото дърво е Атина и първото дърво е засадено на хълма Акропол от богинята Атина.

Маслиновото дърво играе важна роля в живота на атиняните. Има дори и пряка връзка със спорта.

маслиновото дърво в древността

Древните спортисти са нанасяли зехтин върху тялото си преди практикуването си в спортните зали, за да запазят еластичността на мускулите си.

Наградата за победителите в Олимпийските игри е венец от дива маслина, наречена „Котинос“.

Древните гърци също използвали зехтина за производство на аромати, но и в ежедневието си като основен продукт за хранене, осветление и отопление.

Огромното разнообразие в лечебните му свойства, според Кодекса на Хипократ, в което има около 60 фармацевтични употреби на маслиново дърво за лечение на различни заболявания.

Маслиновото дърво е свещено, ценно и благоприятно за гърците. То е символ за мир, победа, знание, мъдрост, изобилие, любов и надежда.

Източник на здраве, сила, красота и живот. Свещен подарък от боговете за вдъхновение и творение.

Маслиновото дърво е свързано с храненето, религията, обичаите, здравето, изкуството, но и с ежедневието на гърците, датиращо от вековете досега.

Основната съставка на средиземноморското хранене зехтинът е описан като „Великият лечител“ от Хипократ и като „Течно злато“ от Омир.

Средиземноморското хранене се счита за модел на здравословно хранене от Глобалната научна общност, тъй като предотвратява и се бори с различни заболявания, но също така и поради дълголетието на населението, което го консумира. Ядрото на това хранене е зехтинът.

маслиново дърво в Гърция

Зехтинът има мононаситени мазнини, това са т.нар. “добри” мазнини, които могат да намалят опасността от сърдечни заболявания. Също така има антиоксидантни вещества, които могат да действат за профилактика срещу рак.

Използването му в козметиката носи благоприятни резултати за кожата, тъй като зехтинът хидратира в дълбочина и омекотява кожата.

Положителният ефект от използването на зехтин е показан върху здравето на Средиземноморието, сред което има и гърците, които са най -големите консуматори на зехтин от всяка друга раса.

2 Comments

  • by Mike Newton Posted юни 13, 2016 11:39 am

    Its the only oil I use…what else is there thats as healthy and tastes so good!

  • by Adam Brown Posted юни 13, 2016 11:39 am

    Love it! The fresher the better. I also can’t imagine anyone not loving it. Olive oil makes everything better!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *